Sunt foarte multe aspecte importante care te ajută să iei decizia asupra apartamentului ideal pentru tine și familia ta. Pe lângă zonă, vecini și facilitățile din împrejurimi, mai există un factor de siguranță foarte important, care previne majoritatea riscurilor în timp și pe care trebuie să îl treci pe listă atunci când începi căutările: cât de rezistent este apartamentul la cutremur.

Află din acest material tot ce trebuie să știi despre cum și cât de bine se construiesc apartamentele din blocurile noi, care sunt ultimele reglementări în România în privința rezistenței la riscuri seismice și ce rezistență mai au apartamentele vechi, din comunism, construite înainte de 1977.

Structura de rezistență a unui bloc determină siguranța la cutremur și prăbușire

Cele mai scumpe structuri de rezistență nu înseamnă neapărat cele mai bune structuri de rezistență. Eficiența noilor structuri vine din planificare, însemnând că acestea trebuie alese în funcție de zona și terenul unde se construiește blocul, iar constructorii trebuie să le folosească noile tehnologii conform instrucțiunilor.

Alegerea structurii este influențată de teren și zonă – dacă este o zonă stabilă, o zonă mlăștinoasă sau cu multe cutremure, dar și de alte aspecte cum ar fi modificări ce i s-ar putea aduce în timp.

schita bloc rezistent la cutremur

Pentru blocuri de locuințe cu formă dreptunghiulară, zidăria portantă este cea mai bună

Zidăria portantă se referă la pereții de susținere, construiți din cărămidă, bolțari, piatră sau BCA. Pentru a crește rezistența la cutremure, acești pereți au în punctele de îmbinare niște rosturi antiseismice. Constructorii folosesc structuri cu centuri de beton armat, puse sub placă.

Construcțiile cu formă neregulată au fiecare componentă gândită tot ca un dreptunghi, astfel încât structura să susțină toată greutatea blocului. Acest tip de construcție este rentabil pentru blocurile cu maximum cinci etaje. Pentru cele mai înalte, pereții ar fi prea groși ca blocul să rămână sustenabil.

Complexul New Residence Ghencea este construit din cărămidă Porotherm de 25 cm pentru pereții exteriori și cei interiori care despart apartamentele, iar pentru pereții din interiorul apartamentelor am ales același tip de cărămidă de 11.5 cm.

blocuri rezistente la cutremur

Pentru zonele cu risc seismic mare, alege structura de beton armat

Specialiștii recomandă structurile din beton armat pentru zonele predispuse la cutremure. Aceste structuri sunt și ele de mai multe feluri și se folosesc în funcție de tipul imobilului. În România, cea mai folosită este structura de beton armat în cadre. Acest tip de structură oferă siguranță în cazul unui seism și permite o compartimentare mai bună a camerelor. Betonul armat va duce și la un cost mai mare al construcției, iar timpul până la darea imobilului în folosință se prelungește și el.

Pentru proiectul New Residence Ghencea am ales să construim cu structură pe cadre de beton armat, stâlpi și diafragme conform normelor în vigoare, chiar dacă zona în care este construit complexul prezintă un risc seismic mai mic.

apartament rezistent la cutremur

Locuințele cu structură metalică sau din lemn sunt foarte rezistente la mișcări seismice dacă sunt construite corespunzător

Structurile din lemn sunt ieftine și rezistente la cutremure, iar construcțiile cu astfel de structuri se finalizează foarte repede. Acest tip de construcție este eficient doar în cazul în care se respectă toate regulile, lemnul este de calitate și se tratează în prealabil împotriva focului, insectelor și ciupercilor.

Un alt risc pe care trebuie să ți-l asumi atunci când construiești cu lemn este acela că în timp pot apărea spații goale pe care va trebui să le umpli și care semnifică bani în plus cheltuiți în timp.

Un alt tip de construcție rapidă și ieftină este cea din structură metalică. Pentru că sunt ușoare și elastice, aceste structuri se comportă foarte bine în cazul unui seism.

Locuințele din oțel sunt foarte rezistente, pentru că acest material are proprietăți care atenuează daunele în cazul unui cutremur. Printre avantajele structurilor din oțel se numără: faptul că este ușor și flexibil (se deformează și se răsucește fără să își piardă din proprietăți), este o structură potrivită pentru componente mari de construcții (coloane mari, inclusiv grinzi sau panouri de perete) și este foarte rezistent (datorită structurii moleculare a aliajului, care suportă greutăți mari chiar și în timpul cutremurelor).

locuinta cu structura rezistenta la cutremur

Structura de rezistență realizată prin pereți

Există cazuri când structura de rezistență se execută prin pereți. În acest caz, rezistența trebuie executată din ambele direcții, pentru că pereții absorb tot șocul. Asigură-te că pereții sunt legați foarte bine de toată structura blocului și ranforsați peste tot, pentru a absoarbe vibrațiile chiar și în cele mai slabe puncte. Pereții nu trebuie să se dezmembreze, trebuie să fie intacți la cel mai puternic șoc și să fie pregătiți pentru eventualele replici ale cutremurului.

Bloc monolit sau bloc prefabricat

Monolitul este betonul armat care se toarnă pe loc, iar structurile prefabricate sunt aduse pe șantier și îmbinate astfel încât să fie gata de utilizare.

Dacă sunt folosite conform normelor, ambele opțiuni sunt la fel de sigure, mai ales că și construcțiile cu structuri prefabricate au structură din beton armat.

locuinte rezistente la cutremur

Bloc nou vs. bloc consolidat

Normele în vigoare impun o rezistență sporită la cutremure pentru clădirile noi construite, dar cât de sigure sunt clădirile mai vechi care au fost reconsolidate?

De la trecerea timpului sau de la mici cutremure, apar mici fisuri în pereții clădirilor mai vechi. Acestea nu trebuie ignorate, pentru că apar în urma unor ruperi sau slăbiri ale strucurii care fac ca betonul de la exterior să se crape sau să se exfolieze. Sunt situații în care barele de armare se îndoaie și diminuează puterea de susținere. Pentru a îmbunătăți dinamica structurii, consolidează locuința și asigură-te că ești în siguranță în cazul unui cutremur mai mare.

Varianta clasică de consolidare constă în cămășuieli cu beton armat sau oțel, însă există tehnologii noi și performante care vin în ajutorul constructorilor: materiale compozite constând din fibre de carbon sau de sticlă aplicate cu ajutorul adezivilor epoxidici (rășinile epoxidice fac ca zona lipită să devină mai rezistentă decât însuși betonul inițial.

apartamentele vechi au risc seismic ridicat

Blocurile noi fac față cutremurelor de până la 8,9 grade pe scara Richter

Apartamentele noi sunt sigure în cazul unui cutremur în primul rând pentru că nu au fost deteriorate de alte cutremure și în al doilea rând pentru că sunt construite conform noii legislații, care prevede reguli mult mai aspre.

Noul cod de proiectare seismică a intrat în vigoare în 2014

La începutul anului 2014 a intrat în vigoare noul cod de proiectare seismică P100/1-2013, pe care îl poți consulta chiar tu.

Acesta prevede ca forța seismică să fie cuprinsă între 15-30%, în funcție de tipul de clădire, înălțime și terenul pe care va fi construită.

După 1960 și până în 2014, regulile cereau o forță seismică de 3-5% din greutatea clădirii. După cutremurul din 1977, clădirile construite aveau rezistență la cutremure de 7-8 grade pe scara Richter, însă blocurile noi sunt construite cu o rezistență la cutremure de 8-8,5 grade pe scara Richter.

Deși normele cer o rezistență de până la 8,5 grade pe scara Richter, blocurile New Residence sunt construite cu o rezistență de până la 8,9 grade, ceea ce le încadrează la cele mai sigure blocuri din zona Drumul Taberei.

ansamblu rezidential rezistent la cutremur

Structura mai rezistentă implică mai multe costuri

Un motiv pentru care prețurile apartamentelor au crescut în ultimii ani este și faptul că apartamentele noi au o structură mult mai rezistentă, care implică mai multe cheltuieli. În momentul actual, aproximativ 35% din toată investiția într-un bloc de locuințe reprezintă structura de rezistență.

Modul cum sunt construite acum blocurile de locuințe fac ca – în cazul unui cutremur puternic – acestea să se miște odată cu terenul traversat de undele seismice. În cazul unor mișcări pe orizontală, stricăciuni pot apărea la nivelul zidăriei portante. De aceea, blocurile noi sunt asigurate astfel încât forțele să fie transmise către terenul pe care sunt construite prin fundație, pentru a minimiza pagubele.

Cum verifici dacă blocul în care vrei să îți cumperi un apartament este rezistent la cutremur

Când cumperi un apartament într-un bloc deja construit, îți este mult mai greu să verifici cât de rezistent este aceasta la cutremure. Pentru apartamentele vechi, poți să te uiți la starea pereților, eventual să te asiguri că aceștia nu au crăpături sau recondiționări majore.

Pentru apartamentele noi, poți să te bazezi pe ceea ce spune constructorul și îi poți cere acestuia planul structurii, pe care să îl arăți unui expert. Dacă expertul îți dă undă verde și ești sigur că s-au folosit materiale de calitate, cumpără apartamentul fără nicio grijă.

apartament rezistent la cutremur

Cum absorb blocurile șocurile unui cutremur

Deși poate la suprafață nu se observă, clădirile sunt proiectate și construite astfel încât să absoarbă cât mai mult din vibrațiile produse de mișcările seismice. Pentru zonele din lume afectate de cutremure foarte puternice, există anumite tehnologii care funcționează ca un panou care respinge aproape 90% din undele cutremurului. La noi în țară, unde cutremurele nu produc catastrofe, se folosește o metodă veche, dovedită: izolarea bazei – care folosește mai multe elemente de structură, astfel încât să separe supra-structura (ceea ce se construiește în susul bazei) de sub-structură (partea construită sub bază) clădirii. Astfel, întreaga rezistență este protejată în cazul unor șocuri mai puternice.

Contează câte etaje are blocul?

Mai ales pentru blocurile noi, numărul de etaje nu mai este un factor care să influențeze atât de mult siguranța în caz de cutremur. Există însă anumite etaje mai sigure sau mai puțin sigure și totul se datorează legilor fizicii.

Nu putem aproxima care sunt cele mai bune etaje la care să stai în caz de cutremur, însă este cunoscut faptul că undele seismice se resimt mult mai agresiv la etajele superioare (mai ales în blocurile înalte, de 10+ etaje), iar cele mai multe avarii apar de obicei la etajele 1 și 2 ale clădirilor.

apartament rezistent la cutremur

Concluzii

Deși seismologii aproximează că la noi în țară nu vor exista cutremure mai mari de 7,6 grade pe scara Richter, la ARDC Residentials am luat decizia să construim pentru o siguranță cât mai ridicată, așa că toate locuințele noastre pot rezista la cutremure de până la 8,9 grade pe scara Richter.

Programează-ți o vizită cu echipa ARDC Residentials și hai să vorbim  despre cum te putem ajuta să îți cumperi o locuință sigură, la cel mai bun preț!

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri