A venit primăvara și piața imobiliară începe să înflorească din nou cu o mulțime de oferte. Cumpărătorii încep să își caute locuințe, anunțurile pentru apartamente noi și vechi sunt din ce în ce mai multe, și apare clasica dilemă: este acum cel mai bun moment să cumpăr, sau aștept să mai scadă prețurile?

Deși primăvara este cunoscută în imobiliare drept cel mai bun moment pentru a cumpăra un apartament, există mai multe perioade din an în care să îți cumperi casă la cel mai bun preț, cât și moduri prin care poți să te hotărăști când e cel mai bun moment pentru tine să faci acest pas. 

Fie că e vorba de un apartament într-un bloc nou, sau de a căuta printre anunțuri imobiliare vechi, află din acest articol în ce perioadă a anului achiziția unui apartament este în favoarea ta, cât și despre alte oportunități cărora să le acorzi atenție pentru a lua cea mai bună decizie:

Când este cel mai bun moment pentru a-ţi cumpăra un apartament?

Unul dintre cele mai importante lucruri de care să ții cont înainte să cumperi un apartament este alegerea celui mai bun moment în care să cumperi. Mai exact, este vorba despre anumite momente care nu depind de sezon, lună, sau an, ci de când decizi că e cel mai bun moment să îți cumperi un apartament.

Fie că este vorba de fondurile pentru creditul Prima Casă sau finalizarea unui complex rezidențial, toate aceste aspecte sunt de urmărit pentru că reprezintă momente cheie pentru a cumpăra un apartament în cel mai bun moment.

cand sa cumperi apartament 

Deși nimic nu-ți poate garanta dacă e cel mai bun moment să cumperi sau nu, iată câțiva factori importanți care îți pot indica cele mai bune momente ca să cumperi o nouă locuință:

Atunci când se dă drumul fondurilor din Programul Prima Casă

Primăvara este un moment avantajos și din punct de vedere al creditelor, mai ales pentru cei care vor să cumpere o locuință prin programul Prima Casă.

Pregătește-te din timp. Mergi la bancă, interesează-te de actele necesare pentru dosar și vei fi printre primii care obțin fondurile

Sfat: Află mai multe detalii despre cum să aplici și care sunt condițiile programului Prima Casă 2019.

Fondurile pentru Prima Casă 2019 s-au consumat rapid la începutul anului, iar la finalul lunii august, 75% dintre fonduri fuseseră deja alocate. Anul acesta, programul a fost lansat pe 1 martie, așa că dacă plănuiești o achiziție prin acest proiect, acum e cel mai bun moment să prinzi acest tip de credit.

perioada ideala sa cumperi apartament nou

 

Atunci când chiria lunară ar depăși sau ar egala rata pe care o dai pe apartament

În cele mai multe cazuri, chiria este mai mare decât o rată lunară pentru aceeași locuință. 

Atunci când vrei să locuiești într-un apartament care să aibă toate condițiile pe care ți le dorești, prețul chiriei începe să crească – în București un apartament cu două camere poate trece de 300EUR pe lună – adică mai mult decât ar fi rata unui apartament. Așa că dacă dintr-un simplu calcul reiese că aceste cifre se apropie de egalitate, poți lua în considerare discuția rată apartament vs. chirie.

Achiziționarea unei locuințe este până la urmă o investiție. Fie că plătești chirie sau achiți o rată, aloci o sumă de bani lunar pentru apartament, așa că mai bine faci o strategie astfel încât la final să rămâi cu proprietatea.

Există mai multe tipuri de credit la care poți să apelezi, important este să vezi care este cel mai potrivit pentru tine.

cea mai avantajoasa perioada sa achizitionezi casa

Atunci când indicele de accesibilitate crește, e timpul să te grăbești

Deși părerile sunt împărțite și unii cumpărători se bazează pe trecerea timpului pentru a prinde prețuri mai mici, scăderea prețurilor va fi una moderată şi mai mult axată pe apartamentele din blocurile vechi (a căror valoarea scade oricum în timp). Așa că dacă te interesează o investiție într-un bloc nou, studiile arată că trendul prețurilor apartamentelor este în creștere, și cu cât aștepți mai mult, cu atât vei avea mai mult de plătit.

Mai ales în cazul apartamentelor noi și al ansamblurilor rezidențiale construite în perioada 2018-2019, tendințele arată că nu vor exista scăderi la preț.

Din fericire, indicele de accesibilitate ne arată că 2019 este un an ani bun și stabil în privința creșterii prețurilor apartamentelor, fie ele și în ansambluri noi construite. Dar mai mult, unii analiști prevăd că acestea vor scădea cu până la 25-30%, cu toate că scăderea se va recupera până în 2022.

Dacă nu știai încă, anual se calculează acest indice de accesibilitate care oferă atât cumpărătorilor, cât și dezvoltatorilor o viziune de ansamblu pentru cât de accesibile sunt locuințele. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât metrul pătrat al unei locuințe este mai scump, în comparație cu anii anteriori.

cele mai bune luni sa achizitionezi locuinta

Unul dintre factorii care influențează acest indice sunt salariile – care cresc, însă cu o rapiditate mai mică față de creșterea costului unei locuințe.

Privind retrospectiv, încă de acum 15 ani acest indice a început să crească într-un ritm accelerat față de ultimii ani. În prezent, indicele de accesibilitate a apartamentelor se situează la ~ 2, o stagnare față de 2018, însă previziunile imobiliare spun că va crește la 2,1 în 2020.

Atunci când prețul apartamentelor vechi se apropie de cele noi

Astăzi, apartamentele vechi se apropie de cele noi, iar asta duce la noi oportunități.

Foarte mulți clienți se orientează către a-și vinde apartamentul în care locuiesc și aleg ansambluri rezidențiale noi, în care văd o valoare mai mare pe termen lung.

Dacă și apartamentul tău ar fi în aceeași situație, poate fi un moment bun să alegi să vinzi pentru a reinvesti într-o proprietate mai bună.

moment bun sa cumperi apartament

 

Care sunt cele mai bune perioade și luni din an în care să cumperi o locuință?

Faptul că există perioade de vârf și perioade mai puțin populare în fiecare an nu este un mit. Fiecare sezon vine cu avantajele și dezavantajele sale.

Află în continuare care sunt acestea:

Primăvara (Martie – Mai): Momentul de vârf pentru cumpărarea apartamentelor

Imediat după sărbători, bucureștenii încep vânătoarea de apartamente la cel mai bun preț.

Majoritatea apartamentelor se vând în această perioadă, când piața imobiliară se dezgheață.

Iată care sunt avantajele și dezavantajele cumpărării unei locuințe primăvara aceasta:

Avantaje

Oferta mare înseamnă că ai mai multe locuințe din care să alegi.

Astfel, vei avea mai multe oferte pentru un anumit cartier sau un anumit tip de apartament de exemplu. Cu cât sunt mai multe apartamente puse la vânzare, cu atât cresc șansele să găsești fix ceea ce ai căutat.

Dezavantaje

Concurența este mai mare în momentele în care se știe că oferta este mai generoasă.

Există mai multe licitații în sezoanele calde, pentru că vânzătorii vor alege cel mai mare preț oferit pe locuință.

perioada ideala sa cumperi apartament

Vara: Mai puțini cumpărători, vânzători mai motivați să vândă

Vara este momentul în care oamenii pleacă în vacanțe și concurența scade.

Oferta de apartamente bune este însă limitată.

Majoritatea apartamentelor pe care probabil le vânezi și tu au fost deja date în primăvară.

Avantaje

Vacanța școlară de vară este un moment prielnic de a cumpăra o locuință dacă ai copii. Pentru că cei mici au un program flexibil, îți va fi mai ușor să mergi la vizionări de apartamente.

În perioada concediilor de vară, oamenii pleacă în vacanțe și nu se mai gândesc la fel de mult la achiziționarea unei locuințe. 

Este un moment prielnic pentru că oferta va fi la fel de mare, însă concurența va fi mult mai mică. De aici rezultă o scădere a prețurilor.

Dezavantaje

Chiriile pe termen scurt se practică pe timpul verii, iar mulți proprietari aleg să închirieze locuințele turiștilor pentru un profit substanțial într-un termen scurt. 

Acesta este un dezavantaj al locuințelor vechi, mobilate, care pot fi închiriate cu ușurință. 

cele mai bune luni sa cumperi apartament

Iarna: concurență mică, însă mai puține oferte pe piață

Avantaje

Concurența mai mică este un mare avantaj pentru cumpărător.

Vânzătorii se vor ocupa mai cu atenție de tine, îți vor da mai multe detalii și vei putea negocia mult mai bine prețul final al apartamentului.

Prețul este mai mic pentru că și concurența este mai mică.

Mutatul este mai ieftin pentru că firmele de curierat și transport au mai puțini clienți. Aceștia oferă prețuri mai mici. Aceeași regulă se aplică și pentru mobilier sau renovare.

Dezavantaje

Oferta este mai mică pentru că majoritatea locuințelor se vând în perioada de vârf. Acesta poate fi privit și ca un avantaj, pentru că poți găsi o locuință la un preț mai mic decât cel din vară. Necesită însă mai multă bătaie de cap.

Zăpada ascunde detalii pe care în mod normal le-ai observa fără probleme. Nu îți poți da seama la fel de ușor de cum este construit acoperișul sau cum arată spațiul verde ori împrejurimile.

Locuințele respinse anterior, mai ales cele vechi, rămân nevândute în sezonul cald și sunt încă pe piață în sezonul rece. Poți scăpa de această grijă dacă îl întrebi pe agentul imobiliar mai multe detalii despre locuință.

in ce perioada a anului sa cumperi casa

Care sunt lunile cu cele mai mici prețuri pentru apartamente?

Am vorbit despre sezoanele principale de vânzare din an, însă există mai precis și anumite luni în care e mai bine să cumperi un apartament.

De regulă, poți observa cum prețurile apartamentelor scad cu aproximativ 1% în luna august față de iulie. 

O altă lună în care nu prea există cerere este decembrie, perioadă corelată cu sărbătorile de iarnă. Ai șanse mari să găsești un apartament mai ieftin atunci, pentru că prea puține persoane au preocupări atât de serioase de Crăciun.

momentul potrivit sa cumperi apartament

Care sunt cele mai bune momente pentru a cumpăra un apartament într-un complex rezidențial nou?

Pe lângă cea mai bună perioadă din an, în cazul apartamentelor noi mai sunt câteva momente bune care pot face prețul mai bun:

Când mai sunt doar câteva apartamente de vânzare: unii dezvoltatori scad prețurile pentru a vinde ultimele locuințe

Momentul când se vând aproape toate apartamentele dintr-un complex rezidențial poate fi la fel de bun ca cel când acestea abia se pun în vânzare.

De exemplu, ansamblul nostru din Ghencea este vândut la 85%, așa că încă mai poți cere o ofertă personalizată pentru apartamente.

În plus, ai din start avantajul de a vedea ce păreri au dat locatarii care s-au mutat deja și de asemenea știi cine îți vor fi vecinii.

Iată de exemplu ce spune comunitatea din New Residence Ghencea despre ansamblu:

pareri bune locuitori ardc

Unii dezvoltatori scad prețurile în ultimul moment pentru a vinde cât mai repede și a putea începe construcția unui alt complex. 

Ai grijă, însă: există și cazuri în care ultimele apartamente au cel mai mare preț. Acest lucru se practică pentru ca dezvoltatorii să își acopere pierderile pe care le au din faptul că vând mai ieftin la început.

Când se finalizează ansamblul rezidențial

Majoritatea ansamblurilor rezidențiale se finalizează toamna, deci este un moment prielnic să mergi să vezi o locuință la alb. 

Este mult mai avantajos să vezi casa finalizată decât să vezi o machetă sau doar o structură.

Costurile cresc pe măsură ce complexul rezidențial începe să capete notorietate și din ce în ce mai mulți clienți sunt interesați să cumpere.

moment bun sa cumperi locuinta

Concluzii

Există mai multe perioade potrivite pentru a-ți cumpăra un apartament, dar dacă ești pregătit și vrei un apartament nou sau când ai nevoie să cumperi o locuinţă şi-ţi planifici în mod realist să faci asta, orice moment poate fi potrivit. 

În fiecare an, statisticile se repetă și aceleași luni rămân favorabile cumpărării unei locuințe. 

Dacă ai în plan să îți cumperi un apartament în viitorul apropiat, următoarele două luni sunt cele mai bune, din toate motivele: fondurile Prima Casă s-au pus la dispoziție și oferta este din ce în ce mai variată.

Programează o vizită la ARDC Residentials și hai să vorbim  despre cum te putem ajuta să îți cumperi locuința dorită la un preț cât mai avantajos!

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri