Ai un stil de viață alert sau unul mai liniștit? Îți place să petreci timp în aer liber sau, din cauza jobului solicitant, ajungi acasă doar seara, târziu? Toate acestea, dar și multe altele sunt indiciile care îți vor spune ce să alegi: casă sau apartament.

Citește în rândurile de mai jos păreri despre casă și apartament, care sunt avantajele și dezavantajele, dar și diferențeledintre aceste două tipuri de locuință și decide ce este mai bine să cumperi pentru tine și familia ta.

Avantajele unei case

Poți să amenajezi o casă așa cum îți dorești

Atunci când alegi să locuiești la casă, ai beneficiul că poți să o construiești cum vrei, o poți amenaja și modifica după bunul plac, iar dacă ai spațiu în curte, poți să o și extinzi când vine momentul potrivit.

În plus, poți să folosești anexele unei case pentru a depozita, iar spațiul de locuit devine mult mai bine organizat.

avantaje locuit la casa

Nu ai vecini în apropiere

Desigur, ai vecini de curte, însă nu vei mai avea vecini cu care să împarți pereți și pe care să îi auzi când ascultă muzică. În plus, și tu ai libertatea să faci ce vrei în casa ta. Poți da cu aspiratorul dimineața sau seara fără să deranjezi pe nimeni.

O casă la curte îți oferă ție și familiei tale mai multă intimitate și mai multă liniște.

Ai curtea ta, pe care să o transformi cum vrei

Curtea este cel mai mare avantaj al unei case, pentru că o poți transforma în ce vrei tu. Îți poți face grădină cu flori sau pomi fructiferi, poți avea propria grădină de legume și poți să faci un grătar cu prietenii chiar la tine acasă.

Iar dacă ai copii, poți transforma curtea într-un loc de joacă mai interesant decât parcul. Iar faptul că îți știi copiii în siguranță chiar și în timp ce tu faci altă treabă în curte înseamnă timp salvat.

Casele au suprafețe mai mari

Cele mai multe case au suprafețe mai mari decât apartamentele. Raportat la un apartament cu 3 camere, o casă cu 3 camere are de regulă o suprafață totală mai mare.

În plus, casele pot beneficia de grădină proprie și locuri de parcare.

Dezavantajele unei case

Costurile de întreținere sunt mai mari la casă

Pentru că și suprafețele sunt mai mari, întreținerea unei case devine mai costisitoare atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Vara ai mai mult spațiu de răcit, iar iarna ai mai mult de încălzit. Grădina este încă un spațiu pe care să îl îngrijești, deci și acolo faci o investiție.

Tu vei face reparațiile

La bloc, administratorul se ocupă de toate reparațiile. Dacă îți cumperi propria casă, proprietarul are grijă de ea sau plătește specialiștii pentru a face reparațiile.

O casă nu se strică mai repede, însă vei găsi întotdeauna câte ceva de făcut pe lângă ea.

dezavantaje locuit la casa

Avantajele unui apartament

Ai costuri mai mici pe termen lung

Utilitățile sunt mai ieftine când locuiești într-un apartament nou, iar cheltuielile de întreținere neprevăzute sunt mult mai rare. Astfel, îți este mult mai simplu să îți calculezi cheltuielile din timp.

Apartamentul este mai ușor de întreținut

Stricăciunile apar mult mai rar la un apartament nou, iar cele legate de țevi sau de bloc în sine nu sunt direct responsabilitatea proprietarului.

Chiar și curățenia este mai ușor de făcut într-un apartament, pentru că are o suprafață mai mică.

Apartamentele au spațiul optimizat

Faptul că spațiul util este mai mic a determinat în timp și o compartimentare mai strategică a camerelor unui apartament. Într-un apartament, toate locurile sunt folosite pentru ceva anume, pe când la casă, pentru că ai mai mult spațiu, tinzi să îl risipești.

Dezavantajele unui apartament

Vecinii gălăgioși

Pentru că ești înconjurat de vecini, este inevitabil să nu te confrunți cu zgomotul făcut de ei. Iar celălalt aspect în a avea vecini este faptul că și tu îi poți deranja pe ei. Acesta este un stres în plus, pentru că trebuie să ai mereu grijă cum muți scaunele sau cum mergi pe scări dacă vii târziu acasă.

Nu ai atât de mult spațiu de depozitare

Chiar dacă spațiul este mai bine optimizat, acest lucru înseamnă că există și o nevoie de mai mult spațiu de depozitare. Pe lângă beneficiul achiziționării unei boxe, nu mai ai alte anexe de care să te poți folosi și nici nu mai poți construi tu alte anexe.

Găsești mai greu loc de parcare

Mai ales în București, dacă nu îți cumperi un apartament nou care are și loc de parcare, riști să nu mai găsești unul pe care să îl închiriezi de la primărie.

O casă te scutește de această grijă pe termen lung, pentru că poți avea loc de parcare chiar la tine în curte. Iar faptul că îți știi mașina în siguranță, ferită de accidente este un mare avantaj.

casa vs apartament

Cele mai bune modele de casă construite conform dorințelor tale

Spre deosebire de apartamente, casele au mult mai multe modele și mai multe detalii pe care le poți alege. De la fundație și până la acoperiș, ai putere de alegere mult mai mare.

În funcție de etajare, poți opta pentru următoarele modele de case: fără etaj, cu mansardă sau o casă etajată.

Casele pot ajunge și până la 2-3 etaje, însă cele mai populare printre preferințele oamenilor sunt casele mici, fără etaj. Ele oferă suficient spațiu cât să nu simți înghesuiala, dar nici să nu simți locuința ca pe o corvoadă.

Alege o casă cu mansardă, una dintre cele mai des întâlnite metode de a extinde spațiul de locuit și la etaj.

La New Residence Village poți alege una dintre cele 40 de case cu mansardă pe care să o transformi în spațiu de locuit.

În funcție de tipul de structură, casa devine mai rezistentă în fața pericolelor

Structura unei case este diferită de la caz la caz, ea depinde și de zona unde este amplasată casa, dar și de mulți factori externi. Printre cele mai populare tipuri de structuri sunt cele din lemn, fier sau beton.

La New Residence Village am ales să construim casele pe structură de beton, chiar dacă solul nu reprezenta un pericol și zona nu prezintă un risc seismic mare.

sa cumperi apartament sau casa

În funcție de tipul de acoperiș, casa este protejată și capătă un aspect plăcut

Casele moderne pot avea trei tipuri de acoperiș: țiglă, tablă sau șindrilă bituminoasă. În top rămâne însă țigla, care are două mari avantaje: oferă un aspect plăcut și protejează foarte bine casa.

La New Residence Village vei găsi case acoperite cu țiglă ceramică, un tip de țiglă de ultimă generație, de la un partener de încredere.

În funcție de tipul de fundație, casa devine mai rezistentă la cutremur

Dezvoltatorii imobiliari aleg fundația în urma studiilor terenului unde se construiește casa. Poți găsi case construite cu fundație din piatră sau fundație din elemente prefabricate, sau poți cumpăra o casă cu fundație din beton armat, cum a fost și cazul caselor din New Residence Village.

Toate modelele de apartamente

Casele pot deveni mult mai individualizate, însă când vine vorba de apartamente, majoritatea se diferențiază prin numărul de camere, compartimentare și confort.

Citește aici ghidul complet al apartamentelor!

Tipurile de apartament în funcție de numărul de camere

Apartamentele pornesc de fapt de la garsoniere și studiouri, care sunt locuințele cu o singură cameră, potrivită unui cuplu tânăr sau unei singure persoane.

După acestea, urmează apartamentele de 2, 3 și 4 camere, care sunt dedicate familiilor mai numeroase.

Tipurile de apartamente în funcție de compartimentare

Există patru tipuri de compartimentare a apartamentelor. Poți alege un apartament decomandat, semidecomandat, nedecomandat sau un apartament stil vagon. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, pe care le regăsești în ghid.

Tipurile de apartamente în funcție de confort

Confortul se stabilește în funcție de metrii pătrați utili ai locuinței. Astfel, ai de ales între un apartament confort 0 (sau lux), care are o suprafață mare și este decomandat. Alte tipuri de confort sunt 1, 2, 3 și 4, însă cele din urmă sunt din ce în ce mai rar întâlnite.

Când este bine să îți cumperi casă?

Există anumite momente cheie când poți găsi casa pe care ți-o dorești la preț mai mic decât de obicei. Acordă atenție acestor perioade și vei economisi bani.

Cea mai bună perioadă din an când să îți cumperi casă

Sezonul cald aduce și o ofertă mare de case pe care să le cumperi, pentru că toți proprietarii și dezvoltatorii imobiliari încep să își listeze casele, iar tu chiar ai de unde să alegi.

Acest fenomen s-a evidențiat și la ARDC Residentials, unde în tot sezonul cald am avut o activitate mai intensăinclusiv cu casele noastre de vânzare de lângă București.

trait la casa vs trait la apartament

Sezonul rece vine cu o concurență mai mică, pentru că oamenii nu sunt atât de dispuși să caute o casă iarna. Este adevărat, nici oferta nu este la fel de mare, dar poți găsi o adevărată comoară pe care nu se bate nimeni. În plus, dacă mergi să vezi o casă iarna, îi poți observa defectele, umezeala din pereți, faptul că nu se încălzește etc.

Cel mai bun moment când să îți cumperi casă

Dacă vorbim de o casă nouă fie în București, fie lângă București sau chiar la țară, există două momente cheie când poți cumpăra mai ieftin: înainte să se înceapă construcția și când se vând aproape toate locuințele.

Aceasta este strategia dezvoltatorilor imobiliari de a atrage clienți, dar și de a finaliza vânzarea unui proiect cât mai repede.

Află de aici mai multe despre care e cea mai potrivită perioadă în care să îți cumperi o casă sau un apartament.

apartament vs casa pareri

La New Residence Village, îți poți cumpăra casă modernă și spațioasă cu doar 79.000 €.

Concluzii

Alegerea unei noi locuințe este un pas important în viața ta și a familiei tale. De aceea, e bine să acorzi atenție tuturor detaliilor care îți plac sau nu îți plac, dar și stilului vostru de viață. Până la urmă, locuința pe care o cumperi este un bun valoros, de care te vei folosi zeci de ani la rând.

Fie că alegi un apartament sau o casăține acest ghid aproape și folosește-l pentru a alege ceea ce ți se potrivește.

Noi, la ARDC Residentials, punem calitatea materialelor și confortul locatarilor noștri pe primul loc, așa că nu ezita să ne contactezi pentru orice nelămurire!

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri