Vrei o casă nouă, dar nu știi dacă e mai bine să o construiești tu sau să o cumperi deja făcută? Află care sunt costurile pentru fiecare alegere în parte, cum se calculează prețurile, dar și de ce dezvoltatorii imobiliari își permit să vândă case mai ieftine decât prețul final pe care l-ai plăti ca să îți construiești singur casa.
Citește în continuare toate detaliile care te ajută să iei decizia cea mai bună în funcție de buget, timp și preferințele voastre.
Cât costă o casă dacă decizi să o construiești tu?
Atunci când decizi să te ocupi personal de construcția casei tale, vei supraveghea tot ce se întâmplă, de la teren, planul casei și până la acoperiș și finisaje. Responsabilitatea este mult mai mare, pentru că alegi firma de construcții, materialele și vei fi tot timpul pe șantier să supraveghezi evoluția construcțiilor. Implicit aceasta înseamnă că vei avea nevoie de mult timp pe care să îl dedici acestui proiect.
În București și în împrejurimi, prețurile terenurilor diferă de la zonă la zonă. Trebuie să ții cont că, ideal, suprafața trebuie să fie de două ori mai mare decât amprenta la sol a casei. Totuși, având în vedere spațiile disponibile în București, mai ales în zonele mai centrale, acest lucru este greu de realizat.
Iată care sunt prețurile în 2019 pentru principalele zone de interes:
De asemenea, la care căutare sunt și localitățile din imediata apropiere a capitalei. Iată care sunt prețurile pentru un teren în aceste zone:
În funcție de dorințele și nevoile familiei tale, și casa va fi mai mică sau mai mare. Mărimea casei va impacta în general toate cheltuielile: cu cât vei construi mai mult, cu atât prețurile cresc.
Discută cu proiectantul toate detaliile și nu alege cea mai ieftină variantă de pe piață. Prețul mediu pentru servicii de proiectare este între 12-20 de euro/mp construit. Spre exemplu, prețul pentru un proiect de casă cu 3 dormitoare și 2 băi (cca. 120 metri pătrați construiți) pornește de la 1.500 de euro.
În același timp, contează și tipul de proiect pentru care optezi. Te poți orienta către un proiect de casă prestabilit pe care îl poți personaliza sau poți alege un proiect original care să țină cont de nevoile și preferințele tale. Desigur, un proiect de casă 100% personalizat va fi mai scump.
Autorizațiile nu sunt foarte costisitoare, însă ai nevoie de timp să le obții. Pentru că sunt mai multe avize și autorizații, înarmează-te cu răbdare pentru că vei fi nevoit să stai la câteva cozi și să pierzi timp. Poate dura până la 3-4 luni să le strângi pe toate.
Pentru a obține autorizația de construcție ai mai întâi nevoie de câteva avize: electricitate, gaze, sanitar și de mediu. Prețul lor este în jurul a 1500 euro.
În funcție de amplasamentul terenului, este posibil să ai nevoie de avize suplimentare de la instituții precum Autoritatea Aeronautică dacă te afli în apropierea unui aeroport, de la SRI, MAI și MApN dacă ești în vecinătatea unei instituții diplomatice, ori de la Ministerul Culturii și Cultelor dacă intenționezi să construiești în proximitatea unor obiective protejate din punct de vedere istoric și cultural.
Pentru autorizație, autoritățile iau în calcul și un procent din valoarea construcției conform proiectului. Vei plăti această sumă în două părți: 0,1% și 0,8%.
Specialiștii recomandă să lucrezi împreună cu o firmă de construcții care să îți poată oferi și un certificat de garanție conform legislației în vigoare.
Construirea unei case necesită timp și aceasta se realizează de regulă în 3 faze:
Faza 1 – prima fază este cea în care se organizează șantierul, echipa toarnă fundația și structura casei;
Faza 2 – este faza în care casa este adusă la gri: are pereți, geamuri, tâmplărie, acoperiș, dar și traseele electrice, sanitare și termice;
Faza 3 – ultima fază a construcției este faza în care aceasta este adusă la alb: are toate finisajele (pereți, parchet, prize, calorifere).
Prețul final al serviciilor de construcție (manoperă + materiale) vor ajunge la aproximativ 500-700 de euro/mpc pentru o casă la cheie, respectiv 250-350 de euro/mpc pentru o casă la roșu, fără TVA (pentru case individuale). Astfel, continuând exemplul anterior al casei de 120 mpc, prețul de pornire pentru construcția gata făcută va fi de 60.000 de euro, respectiv 30.000 de euro pentru construcția semi-finalizată.
Dacă ai ales să cumperi un teren mai ieftin sau în zone limitrofe în curs de dezvoltare, cel mai probabil trebuie să îl racordezi la apă, gaze, lumină și canalizare. Aceste utilități pot fi lângă casă sau va trebui să te branșezi chiar și de la 1 km distanță.
Pentru a te branșa, vei da bani pentru aprobările de la autorități, mâna de lucru, dar și câteva materiale (stâlpi, țevi, cabluri etc):
Acestea sunt cerințele minime ale unei case. Dacă vrei facilități suplimentare, va trebui să mai adaugi astfel:
Astfel, când tragem linie, fără a lua în calcul terenul, pentru o casă din cărămidă fără adițiile enumerate anterior, prețurile arată în felul următor:
Prețurile de construcție pentru o casă cumpărată de la dezvoltator sunt aceleași cu cele pentru o casă construită de tine: 250-350 de euro / metru pătrat pentru o casă la roșu, respectiv 500-700 de euro / metru pătrat pentru o construcție gata făcută.
Prin urmare, când tragem linie, o casă la cheie, deja construită, mai ales una nouă, oferită de un dezvoltator imobiliar, are prețul mai mic decât o casă pe care ai construi-o tu de la zero. Dacă prețul final al unei case la cheie construite de tine pleacă de la 67.500 de euro, pentru o casă gata făcută, cum ar fi cele recent construite în ansamblul New Residence Village, acesta va porni de la 85.000 de euro, cu un preț de construcție pe metru pătrat de 570 de euro.
Dar nu uita că o casă achiziționată de la dezvoltator include și terenul, o mică grădină și de obicei și un loc de parcare descoperit — un adaos de cel puțin 15.000 de euro pentru un teren în împrejurimea Bucureștiului.
În plus, când alegi să-ți construiești propria casă, va trebui să mai investești timp și bani în statul pe la cozi ca sa obții avizele de construcție, în găsirea firmei de construcții și în relaționarea cu echipa de șantier.
Desigur, poți opta pentru diverse variante de materiale, structură metalică, casă din lemn sau din BCA, însă cele mai frecvente proiecte sunt casele din cărămidă sau lemn. De exemplu, prețul aceleiași case de 120 mpc, dar din lemn ar fi astfel:
Contrar celor vehiculate, faptul că un dezvoltator imobiliar construiește mai ieftin nu înseamnă că acesta construiește mai prost.
De multe ori, dezvoltatorii imobiliari construiesc zeci de case odată, iar cel mai mare avantaj pe care ți-l pot aduce aceștia sunt reducerile pe care le obțin datorită faptului că fac comenzi mari.
Pentru un „vendor” este esențial dacă primește o comandă pentru o singură centrală termică sau dacă i se solicită, din partea unui dezvoltator, 30 de centrale termice. Și acest lucru se întâmplă pentru orice furnizor: de la ciment, ferestre și până la țiglă: dezvoltatorii au avantajul de a obține cele mai mici prețuri pentru că achiziționează în cantități industriale.
Și cum pentru un dezvoltator imobiliar construirea caselor reprezintă meseria lui, acesta acordă mai multă atenție furnizorilor și ajunge să îi cunoască pe toți de-a lungul timpului. În plus, dezvoltatorii imobiliari sunt priviți cu ochi buni și de autorități, pentru că aduc în zonă o nouă comunitate, iar uneori atrag investitori si business-uri noi.
Pe lângă faptul că va fi, adesea, mai ieftină, o casă cumpărată de la dezvoltator mai are și următoarele avantaje:
Chiar și în 2019, dezvoltatorii imobiliari obțin cele mai bune oferte pentru terenuri pentru că de regulă cumpără toată parcela. Dacă alegi să cumperi o casă deja făcută, ai și avantajul de a locui în una dintre cele mai bune locuri. În plus, ei sunt cei care se ocupă cu procesul de obținere a documentației necesare pentru ca proiectul să poată fi demarat.
Atunci când dezvoltatorul construiește mai multe case, acesta va încerca să aducă cât mai multe beneficii locatarilor. Drumuri pavate și iluminate, locuri de joacă, spații comerciale, acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le creează un dezvoltator pentru comunitatea lui.
Există, însă și câteva puncte pe care unii cumpărători le-ar putea vedea ca dezavantaje:
Astfel că, îți prezintă câteva variante de faianță și gresie din care trebuie să alegi. Desigur, poți să nu alegi niciuna, însă, de cele mai multe ori, dezvoltatorii nu îți vor scădea din prețul locuinței costurile aferente finisajelor, astfel că va trebui să mai scoți niște bani din buzunar.
Uneori, dacă achiziționezi locuința din stadiul de proiect, este posibil ca acesta să îți permită să faci modificări în interiorul imobilului, ca de exemplu, să renunți la anumiți pereți sau să pui parchet în bucătărie în loc de gresie. Altfel, singura posibilitate de personalizare vine în materie de finisaje.
Faptul că un dezvoltator imobiliar vinde mai ieftin nu înseamnă că a construit prost.
Dezvoltatorii obțin discounturi pentru materiale și servicii și astfel pot reduce și ei din prețul final. Dacă nu ai timp să cauți terenul potrivit, echipa de constructori, să stai la cozi pentru avize sau să cauți tu materialele, atunci cel mai potrivit este să alegi o casă la cheie, deja construită.
Contactează-ne pentru a primi oferta potrivită pentru tine și familia ta!
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.