Cumpărarea unei noi locuințe este un pas foarte important din viața oricărui om. Pentru toți cei ce vor să transforme o casă într-un cămin primitor, am descris în rândurile ce urmează tot ce să urmărească la un apartament înainte să îl cumpere: de la tipul de apartament potrivit, la utilități și mijloacele de transport învecinate și până la cum pot obține bugetul pentru a-și cumpăra o casă care să devină acasă.

Dacă și tu îți dorești o locuință a ta, citește agest ghid care să te îndrume spre alegerea potrivită.

Tipul de locuință cel mai potrivit pentru familia ta

În primul rând, gândește-te la familia ta în prezent, dar și cum o vezi în viitor. Ia în considerare câți membri sunteți, dacă aveți sau veți avea copii, de câtă intimitate aveți nevoie și mai ales cât de mult vă doriți să vă implicați în personalizarea noului apartament.

În funcție de numărul camerelor

Living și dormitor? Living și două dormitoare? Living, dormitor și birou? Nevoile tale sunt cele care îți spun de câte camere ai nevoie pentru casa ta, așa că atunci când decizi numărul de camere pentru apartament, ia în considerare toate aspectele din viața ta, de la faptul că vin des musafiri la voi și aveți nevoie de o cameră de oaspeți și până la modul de lucru, caz în care poate ai nevoie de o cameră pe care să o transformi în birou.

ce verifici inainte sa cumperi apartament

Garsoniera

Garsoniera este locuința cu o singură cameră de locuit – care este și living, și dormitor, cu un hol, o baie și o bucătărie. Unele garsoniere au și balcon. O astfel de locuință este potrivită unei persoane singure sau unui cuplu tânăr, deoarece spațiul este mai redus decât în cazul unui apartament cu 2 camere.

Garsoniera tip studio

Garsoniera de tip studio este o variantă de garsonieră mai spațioasă, deoarece incorporează într-o singură încăpere bucătăria, livingul și dormitorul. Având mai mult spațiu, într-o garsonieră studio se poate amenaja o zonă a livingului, dar și o zonă a dormitorului, cu un pat separat.

Apartament cu două camere

Apartamentul cu 2 camere are de obicei un dormitor, un living, o bucătărie și o baie . În unele cazuri, cum e cel al apartamentelor de tip open space, bucătăria și livingul nu sunt despărțite de un perete și creează senzația de mai mult spațiu. Pe lângă camerele descrise, apartamentul cu două camere are de cele mai multe ori și un balcon. Pentru un cuplu sau o familie restrânsă, cu un copil mic, un apartament cu două camere este alegerea potrivită.

la ce ma uit daca vreau sa cumpar locuinta noua

Apartament cu trei camere

Apartamentul cu 3 camere este format din două dormitoare, o sufragerie, o bucătărie și două băi . La apartamentele mai vechi, una dintre băi este denumită baia de serviciu și nu are o cadă sau o cabină de duș. La apartamentele noi, arhitecții includ cada sau dușul și în băile de serviciu. De obicei, o baie are cadă, iar cealaltă are cabină de duș. Pentru apartamentele de trei camere, se construiesc unul sau două balcoane, apartamentele noi având chiar și terasă .Un astfel de apartament este potrivit pentru familiile cu copii sau pentru o familie care are nevoie de o cameră extra pentru birou sau dressing.

Apartament cu patru camere

O adevărată investiție o reprezintă apartamentele cu 4 camere. Pe lângă toate camerele comune cum sunt băile și bucătăria, apartamentul cu patru camere are trei dormitoare care pot fi folosite și cu alte scopuri, cum ar fi o cameră de joacă pentru copii.

ce trebuie sa stii inainte sa cumperi o casa

 

În funcție de compartimentare

În funcție de câtă intimitate vrei pentru familia ta, există mai multe tipuri de compartimentare a locuințelor. Depinde dacă livingul e spațiu comun sau dacă nu vrei să îi trezești pe cei mici seara târziu cu zgomote, dacă vrei ca trecerea către baie să se facă într-un anumit mod și multe alte mici detalii care să îți facă viața mai ușoară.

Decomandat

În apartamentul decomandat intri dintr-un hol în fiecare cameră . Astfel, camerele sunt separate una de cealaltă și nu treci din una în cealaltă. Apartamentele decomandate sunt cele mai căutate, având în vedere că oferă cea mai multă intimitate.

Semidecomandat

În apartamentele semidecomandate, pentru unele spații trecerea se face dintr-o cameră în cealaltă , iar alte camere sunt separate de hol. Pentru un apartament de două camere, se trece din living într-un hol mic din care se intră de obicei în dormitor și baie. Astfel, pentru a ajunge din dormitor în bucătărie, se trece prin living. Apartamentele semidecomandate sunt perfecte dacă vrei să folosești camera de zi ca pe un spațiu de recreere sau pe post de birou.

verifica orientarea apartamentului

În funcție de finisaje

Dacă ești o persoană pasionată de construcții sau de design sau dacă îți dorești să te muți imediat în noul apartament, există soluții pentru fiecare situație.

La alb

Apartamentele la alb sunt acelea care au toate finisajele gata făcute , însă nu sunt mobilate, nu au niciun tip de aparat electrocasnic sau obiecte care să deosebească apartamentul, cum ar fi decorațiunile sau perdelele. Un apartament la alb îți permite să alegi finisajele pe care ți le dorești.

Alte tipuri de apartamente

Pe piața imobiliară mai există și alte apartamente: la roșu, la gri sau la cheie, însă ARDC Residentials le recomandă pe cele la alb, fiind o variantă optimă.

ce sa stii cand cumperi un apartament nou

 

În funcție de confort

Confortul apartamentelor este stabilit de suprafața utilă pe care o are apartamentul. Nu există o regulă bătută în cuie pentru aceste suprafețe, de aceea sunt stabiliți doar niște parametri. Se întâmpă ca anumiți dezvoltatori sau agenții imobiliare să aibă alți parametri de calcul.

Confort 0 (Lux)

Confort Lux sau confort 0 variază ca suprafață astfel: garsoniera confort Lux peste 37 mpu, apartamentul de 2 camere – peste 56 mpu, apartamentul de 3 camere – peste 80 mpu, apartament 4 camere – peste 100 mpu.

la ce sa te uiti inainte de a cumpara o locuinta

 

Confort 1

În cazul locuințelor de tipul confort 1, clasificarea se face după cum urmează: pentru garsoniere – între 33 mpu și 36 mpu, pentru apartamente de 2 camere – între 44 mpu și 55 mpu, pentru apartamente de 3 camere – între 61 mpu și 79 mpu, iar pentru apartamente de 4 camere – între 80 mpu și 99 mpu.

Alte tipuri de confort

În cazul apartamentelor vechi, mai există și alte tipuri de confort: confort 2, confort 3 și confort 4. Complexele rezidențiale noi încearcă să ofere pe cât posibil un confort cât mai mare.

Confort Sporit

În descrierea locuințelor se mai folosește și termenul de „sporit”. Acest termen înseamnă că locuința respectivă are câțiva mpu în plus față de altele din aceeași încadrare.

ce sa verifici inainte de a cumpara o locuinta

 

Dependințele de care ai nevoie

Pe lângă locuința în sine, viața cotidiană te învață că ai nevoie și de alte dependințe de care să te folosești pe lângă casă. De aceea, interesează-te dacă ele sunt incluse în pachetul pe care îl oferă investitorul sau dacă poți să le achiziționezi.

Boxă

Boxa este un spațiu de depozitare care diferă ca dimensiuni și care nu se regăsește în interiorul apartamentului, lăsând astfel apartamentul aerisit. De obicei, boxele într-un complex de locuințe se află la subsolul blocului, la ultimul etaj sau la mansardă. Chiar dacă inițial nu vezi importanța unui astfel de spațiu, gândește-te că vei locui mulți ani în același loc și un spațiu pentru depozitare va deveni util la un moment dat.

ce trebuie sa verifici inainte sa cumperi un apartament

 

Loc de parcare

Dacă ai mașină, locul de parcare este foarte important, mai ales în București. Înainte să îți cumperi o nouă locuință, întreabă dacă locul de parcare este inclus în preț, dacă poți cumpăra unul dintre locurile de parcare din complex sau dacă sunt alte parcări în apropierea locuinței. De asemenea, acordă atenție locului de parcare, pentru că în cele mai multe cazuri poți obține un loc de parcare acoperit.

Iar dacă ești mai sportiv din fire, nu uita să te interesezi de rasteluri unde poți să îți parchezi bicicleta în siguranță.

ansamblu rezidential cu loc de parcare suprateran si subteran

 

Utilitățile și dotările incluse

Atunci când ajungi să vizitezi locuința, dar și înainte de acest pas, interesează-te de utilitățile și dotările complexului. Sunt foarte multe mici detalii care pot face diferența.

Începe cu utilitățile generale: curent, apă, canalizare, gaz . De asemenea, sistemul de încălzire este foarte important, recomandat fiind să cumperi o locuință cu centrală proprie.

După aceea, interesează-te dacă ai acces la internet și cablu în zonă. Și nu uita și de alte mici detalii cum ar fi telecomanda de la intrarea în parcare, liftul și interfonul.

Pe lângă acestea, poate trebuie să te preocupe și numărul de etaje pe care îl are clădirea și aspectul holurilor de pe casa scării. Pentru complexele de la ARDC Residentials, am ales ca holurile să fie largi și aerisite, astfel încât locatarii să aibă tot confortul de care au nevoie.

Alte amănunte importante sunt umiditatea optimă din camere, fundația clădirii și înălțimea locuințelor.

Atunci când vizitezi, fii prudent la mirosuri , la modul cum e construită canalizare a și cum este depozitat gunoiul.

Iar dacă ai ales deja un tip de locuință, nu uita de punctul cardinal spre care este îndreptată , pentru că lumina naturală este benefică tot timpul anului.

ce trebuie sa verifici cand cumperi casa noua

 

Pentru o maximă siguranță, asigură-te că locuința ta este supravegheată video și că există pază fizică .

Un aspect important pe care mulți îl omit este protecția împotriva cutremurelor . Întreabă dezvoltatorul dacă apartamentul este construit conform normelor în ceea ce privește situațiile de urgență.

Pentru distracția celor mici, ar fi frumos să ai un parc la o aruncătură de băț de casă. Întreabă dacă în interiorul complexului există parc și spații special amenajate pentru copii .

Alte detalii cărora să le acorzi atenție

Pe lângă utilitățile din cadrul complexului rezidențial, îți recomandăm să te interesezi și de ceea ce se întâmplă în zona unde vei locui.

Vecinătăți

Ai în vedere toate instituțiile și locurile de relaxare de care ai nevoie în viața de zi cu zi. Școlile, grădinițele, un spital, dar și hipermarketurile și parcurile sunt parte din viața cotidiană și e foarte bine să le ai cât mai aproape. Iar pentru distracția de weekend, trebuie să ajungi cât mai repede la mall , așa că nu strică să fie și acesta aproape.

La New Residence Ghencea, am pus la dispoziție 14 spații comerciale pentru a oferi locatarilor noștri tot ceea ce au nevoie chiar în complexul de locuințe.

facilitati ai la dispozitie in bloc nou

Mijloace de transport în comun

Asigură-te că în apropierea locuinței ai mijloace de transport în comun cât mai diverse, de la metrou la tramvaie și alte mijloace de transport suprateran. Rutina zilnică o să devină mai ușoară dacă nu va trebui să mergi prea mult prin frig, de exemplu.

Situația străzilor

Asigură-te că nu vei avea probleme cu străzile din vecinătate și mai ales cu strada pe care vei locui. Străzile trebuie să fie asfaltate, trotuarele pentru pietoni nu trebuie să lipsească. Iar pentru siguranța ta și a celor din jur, nu uita să te asiguri că străzile sunt semnalizate corect, că au semafoare, treceri de pietoni și semne de circulație .

ansamblu rezidential cu facilitati

Bugete de care ai nevoie

Până acum ar trebui să știi tot ce cauți la o casă. Dacă nu ai însă toți banii de care ai nevoie ca să o cumperi, nu te îngrijora. Există numeroase soluții care să te ajute să îți îndeplinești visul, de la plata cash, până la diferite tipuri de credite. Citește mai multe în acest articol.

Credit ipotecar

La creditul ipotecar, garanția pentru credit este reprezentată de ipoteca asupra unui imobil. De multe ori, cel care face împrumutul oferă drept garanție chiar imobilul pe care urmează să îl achiziționeze.

În cazul în care cel care solicită creditul oferă garanție un alt imobil decât cel pe care urmează să îl închirieze, creditul se mai numește și credit imobiliar.

Credit prima casă

Programul Prima Casă este o măsură luată de guvernul României pentru a încuraja oamenii să își achiziționeze locuințe și să ajute tinerii având în vedere că este un efort financiar destul de mare. În sine, creditul este tot unul ipotecar, însă parteneriatele dintre guvern și bănci fac ca cele din urmă să acorde credite mai ieftine.

metode de finantare locuinta noua

Citește ghidul nostru pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele creditului ipotecar și a creditului Prima Casă, precum și cum să îți dai seama care ți se potrivește cel mai bine.

Concluzii

Știm cât de greu și important este acest eveniment din viața fiecărui om, mai ales că avem experiență în acest domeniu și am fost părtași la îndeplinirea visurilor multor oameni, de aceea este bine să acorzi atenție fiecărui detaliu, pas cu pas.

Consultând acest ghid, căutarea locuinței perfecte va deveni mult mai ușoară.

 

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri