Alegerea unei case reprezintă o gândire în perspectivă, o raportare la nevoile familiei tale, dar și la disponibilitatea și timpul liber pe care îl aveți. Sunt multe aspecte de care să ții cont atunci când faci alegerea, de la preț, facilitățile din apropiere, dar și materialele de construcție și compartimentare.

Află în continuare ce modele și tipuri de casă poți alege și care este cea mai potrivită opțiune pentru tine și familia ta.

Tipuri de casă în funcție de stadiul de construcție

Stadiul construcției în care este casa în momentul în care o cumperi te ajută să o personalizezi cât mai mult, dar și să investești banii cât mai bine. Află în ce stadii poți cumpăra o casă, care sunt avantajele și dezavantajele și care ar fi cea mai bună etapă pentru tine.

Casa la nivelul de proiect

Dezvoltatorii oferă clienților lor opțiunea de a cumpăra o casă încă de când este în stadiul de proiect, înainte să înceapă construcția propriu-zisă.

Casele noi sunt cele mai ieftine în această fază pentru că este în interesul dezvoltatorului imobiliar să își amortizeze cât mai repede cheltuielile. Având în vedere că locuința este încă la nivel de proiect, în acest stadiu poți face cele mai multe modificări. Desigur, toate acestea se discută cu dezvoltatorul și se implementează atât timp cât rămâne în normele legale și de siguranță.

Dezavantajul unei case pe care o cumperi la nivel de proiect este faptul că nu te poți muta imediat în ea și va trebui să aștepți aproximativ un an până ca aceasta să fie gata. Un alt risc la care te supui – dacă nu cunoști bine dezvoltatorul – este ca la final să nu obții casa pe care ți-o doreai.

cum alegi ce tip de casa ti se potriveste

Casa la roșu – primul stadiu al construcției unei case

Casa la roșu este primul tip de casă pe care îl poți cumpăra imediat după ce încep construcțiile. Aceasta este în stadiul în care are fundație, ziduri și structura acoperișului, însă nu are niciun fel de finisaj sau instalații.

Dacă achiziționezi o casă la roșu, ai avantajul de a decide ce finisaje să folosești și toate materialele pentru aceste finisaje în cel mai mic detaliu, însă riști să întâmpini anumite provocări legate mai ales de fundație, care poate fi construită prost.

casa la rosu

Casa la gri – îți permite să alegi finisajele pe care ți le dorești

Casele de vânzare la gri au mai multe finisaje decât cele la roșu. Acestea beneficiază de izolații și finisaje atât la interior, cât și la exterior și au instalație electrică.

Marele avantaj al acestui tip de casă este că îți poți alege finisajele finale pe care ți le dorești. De la vopsea și până la parchet, aceste detalii contează atunci când alegi să te muți într-o casă nouă. Un alt avantaj al casei la gri este faptul că este dată în primire proprietarului mult mai repede, unii dezvoltatori ajungând foarte repede la stadiul de casă la roșu, dar terminând mult mai greu finisajele. În plus, poți alege cine să te ajute cu finisajele, fără a avea obligația să continui lucrările cu echipa dezvoltatorului.

casa la rosu

Casa la alb – are toate finisajele, dar nu are mobilă și electrocasnice

Casa la alb are finisajele complete și include amenajarea interioară. Dacă alegi să cumperi o casă la alb, va mai trebui să achiziționezi mobila, electrocasnicele și alte accesorii de design.

În cazul casei la alb, cel mai mare avantaj este cel financiar, pentru că primești o casă unde te poți muta imediat, cu un minim de mobilier. Ulterior, poți cumpăra restul mobilei și electrocasnicelor.

La New Residence Village, te poți muta într-o casă confortabilă, care dispune și de un șemineu care întregește atmosfera primitoare.

Casă la cheie

Casa la cheie este casa la alb care are toate dotările necesare, de la frigider și până la perdele. Acest tip de casă este foarte rar întâlnit în România, pentru că fiecare proprietar în parte își dorește să își personalizeze casa în funcție de stil și gust, iar ultimele detalii sunt cele care fac o casă să se simtă confortabilă.

locuinta la cheie

Casa la cheie este complet mobilată și utilată, însă va semăna foarte mult cu cea a vecinilor

Tipuri de casă în funcție de materialele din care sunt construite

În funcție de modelul și dimensiunile casei, dar și de locul unde sunt construite, specialiștii recomandă diferite materiale din care să fie construită. Află care este cea mai bună alegere pentru tine.

Casele din lemn

Tehnologiile au avansat suficient încât casele din lemn să fie din ce în ce mai căutate atât pentru aspect, cât și pentru avantajele tehnice pe care le oferă.

O casă din lemn este izolată foarte bine atât din punct de vedere termic, cât și fonic. Astfel, o casă din lemn păstrează mai bine căldura în sezoanele reci și oferă mai multă răcoare vara. În plus, lemnul este un material elastic, ceea ce face ca pereții să nu trebuiască să fie foarte groși pentru a menține temperaturile optime.

Pe de altă parte, lemnul este cel care se degradează cel mai repede atunci când este expus la factori naturali precum soare, ploaie, vânt. În timp, lemnul își poate schimba forma și poate fi atacat de insecte și alți dăunători.

casa din lemn

Casele din cărămidă

Casele din cărămidă au cea mai lungă perioadă de viață, fiind și cele mai rezistente construcții în momentul de față, ele rezistând chiar și peste 150 de ani dacă sunt întreținute corespunzător.

O casă din cărămidă rezistă foarte bine intemperiilor și izolează foarte bine fonic atât pereții exteriori, cât și pe cei interiori.

La New Residence Village găsești case construite din cărămidă Porotherm de cea mai înaltă calitate

cea mai buna casa pentru familia ta

Casele din BCA

Casele din BCA sunt întâlnite cel mai des în zonele cu umiditate crescută, pentru că cel mai mare avantaj al acestui tip de material de construcție este să împiedice apariția mucegaiului.

BCA-ul este un material ieftin, care ajută la construirea unei case cu mai multă rapiditate, însă nu izolează termic la fel de bine cum izolează cărămida.

Casele din beton

Principalele avantaje ale caselor din plăci de beton sunt rapiditatea cu care sunt construite, dar și designul mult mai ușor de personalizat.

Pe de altă parte, o casă din plăci de beton are un aspect industrial, ceea ce nu o face la fel de primitoare ca o casă construită din alte materiale.

Casele din containere și casele modulare

Unul dintre noile trenduri în materie de construcție a caselor sunt casele din containere și cele modulare, care se pot construi foarte rapid, cu costuri foarte mici.

În România, acest tip de case nu este atât de întâlnit pentru că nici climatul nu este unul atât de prietenos. Casele modulare nu izolează foarte bine nici termic și nici fonic, ceea ce reprezintă disconfort și cheltuieli extra pe termen lung.

case modulare

Tipuri de casă în funcție de design

Atunci când alegi o casă, îmbini utilul cu plăcutul. Pe lângă materialele pe care le alegi pentru viitoarea ta casă, designul este și el important atât în interior, cât și la exterior.

Modele de case tip vilă

Casele de tip vilă sunt mai impunătoare decât o casă normală, cu un design tradițional. De regulă, vilele de vânzare sunt mai spațioase și au mai multe camere construite pe mai multe etaje sau au mansardă.

Acest tip de casă este ideală pentru familiile cu copii, care au nevoie de spațiu și intimitate.

vila langa bucuresti

Modele de case tradiționale

Casele tradiționale rămân cel mai des întâlnit model de casă, pentru că sunt avantajoase din punct de vedere al cheltuielilor de construcție și întreținere.

Totuși, caselor tradiționale le lipsesc multe dintre avantajele unei case moderne, cum ar fi terasa sau ferestrele mari. Casele tradiționale au de regulă camere mai mici și suprafața totală redusă.

Modele de case tip duplex

Casele tip duplex sunt construite fie pe două niveluri, fie sunt construite sub forma a două locuințe cuplate printr-un perete comun.

Casele duplex sunt identice ca design, însă au două intrări separate fie prin exterior, fie prin interiorul casei. Fiecare dintre cele două componente ale duplexului beneficiază de alee, grădină și loc de parcare proprii.

Modele de case fără acoperiș

În România, casele fără acoperiș sunt des întâlnite în orașe, acolo unde designul trebuie să se îmbine armonios cu peisajul urban.

Cel mai mare avantaj al caselor fără acoperiș este faptul că poți construi o terasă foarte mare pe clădire, însă vei fi nevoit să renunți la verdeață.

duplex

Tipuri de case în funcție de mărimea acestora

În funcție de numărul membrilor familiei, dar și al nevoilor voastre, casele sunt construite la dimensiuni diferite. Pentru o familie mică, o casă fără etaj este suficientă, dar pentru o familie cu copii, o casă cu etaj sau mansardă este alegerea potrivită.

Casele fără etaj – au costuri mai mici de construcție și întreținere

Casele fără etaj sunt mai ieftine atât în momentul construirii, cât și pe termen lung, atunci când au nevoie de întreținere. Astfel, o casă mai mică este una mai economică.

Casele fără etaj au de obicei două, maximum trei dormitoare și au dimensiuni mai mici decât cele cu etaje.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește aceste construcții, pentru că unii experți susțin că o casă fără etaj are o fundație și un acoperiș cu întinderi mai mari, însă alții susțin că o casă fără etaj este mai ieftină pentru că are o fundație cu o adâncime mai mică și nu are nevoie de planșeu.

Un alt avantaj al caselor fără etaj este rapiditatea cu care se construiesc, pentru că se elimină pasul de turnare a planșeului, dar și perioada de după turnare, când planșeul trebuie să se usuce.

ce casa e mai buna pentru familia ta

Casele cu etaj – sunt avantajoase pentru cei care construiesc pe un teren mic

Și casele cu etaj au anumite avantaje financiare spre deosebire de casele fără etaj, pentru că ele sunt construite pe înălțime și nu necesită atât de mult spațiu.

Dacă ai un spațiu limitat, cea mai bună alegere este o casă cu etaj, pentru a putea construi toate încăperile pe care ți le dorești. Casele cu etaj scutesc bani în momentul construirii din punct de vedere al fundației și al acoperișului, care au dimensiuni mai mici.

Pe termen lung, casele cu etaj sunt mai eficiente din punct de vedere termic pentru că au mai puțini pereți exteriori și casa se încălzește mai repede.

Casele cu mansardă – o variantă eficientă din punct de vedere al costurilor și al spațiului

Casele cu mansardă sunt o variantă de mijloc între casele fără nivel și casele cu etaj. Mansarda reprezintă un mare avantaj pentru că are costuri mai mici decât construirea unui alt etaj și oferă mai mult spațiu de locuit.

Mansarda aduce multe avantaje unei case, o izolează fonic și termic și inspiră intimitate. Mansarda este opțiunea ideală de a maximiza spațiul unei case la costuri foarte mici.

La New Residence Village găsești case cu mansardă care se poate transforma în spațiu de construit.

casse cu mansarda

Dependințele casei – beneficiile pe care le oferă o casă la curte

Printre principalele motive pentru care oamenii aleg să locuiască la casă sunt dependințele din jurul acesteia și pe care nu le poți avea dacă locuiești într-un apartament.

Astfel, poți alege pentru tine și familia ta o casă cu terasă și cu o curte spațioasă, unde copiii să se joace în voie și unde îți poți chema prietenii în weekend la un grătar.

Pe lângă avantajele unui spațiu de relaxare, curtea casei este și un mediu sigur unde poți avea locuri de parcare și garaj pentru mașină.

Concluzii

Indiferent de nevoile familiei tale, există nenumărate modele de case și materiale dintre care poți alege pentru a crea căminul cel mai primitor.

Echipa ARDC Residentials îți stă mereu la dispoziție pentru a te ajuta să te decizi ce tip de casă e mai potrivită pentru tine și familia ta!

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri