Dilema cumpărătorului: ce aleg, apartament nou într-un complex rezidențial recent construit, sau un apartament într-un bloc vechi?

Dacă vrei să îți cumperi o locuință, probabil oscilezi între cele două variante: un apartament într-un bloc vechi sau unul proaspăt construit. Care sunt cele mai bune apartamente?

Rândurile ce urmează sunt o dezbatere pe tema apartamentelor și cuprind sfaturi de achiziție a unui nou apartament. Descoperă ce este mai avantajos și dacă merită să schimbi apartamentul vechi cu un apartament nou.

Avantaje apartamente noi

Pot aduce modificări apartamentelor noi?

Pentru a sparge pereții într-un apartament vechi ai nevoie de aprobări și te poți lovi de numeroase situații care îți dau bătăi de cap.

Cu apartamentele noi, situația este alta. În primul rând, apartamentele noi au o compartimentare modernă. Dacă vrei însă câteva schimbări, atunci acestea se pot realiza cu puțin efort. În afara pereților de rezistență – cărora nu li se pot aduce modificări, restul se pot modifica după dorințele și nevoile proprietarului.

Apartamentele noi au de regulă suprafețe mai mari , deoarece investitorii construiesc eficient.

Și în cazul apartamentelor noi există diferențe de spațiu util de la zonă la zonă, dar chiar și apartamentele mai mici sunt mult mai bine compartimentate decât apartamentele vechi.

apartament vechi sau apartament nou

Cât spațiu am în apartamentele noi?

Apartamentele noi și moderne plusează foarte mult pe ideea de open space . Acest lucru poate fi privit atât ca pe un avantaj – pentru că spațiul comun permite mai multă interacțiune între membrii familiei, dar și ca pe un dezavantaj – pentru că bucătăria are un spațiu mai redus, fiind legată direct de living. Referitor la balcoane, la apartamentele noi balcoanele sunt mai spațioase și de obicei sunt deschise, având mai degrabă rolul de spațiu recreativ și nu de spațiu pentru depozitare. Acest lucru nu înseamnă că apartamentele noi nu au suficient spațiu de depozitare – multe dintre ele având mici camere care pot deservi drept cămară sau dressing.

avantajele si dezavantajele unei locuinte noi

Numărul băilor și cât de mari sunt

Referitor la băi, avantajul apartamentelor noi este că au băi mult mai spațioase . Apartamentele de două camere au o singură baie – care de cele mai multe ori are cadă, iar apartamentele de trei camere au două băi. Spre deosebire de apartamentele vechi, cele noi au cadă în ambele băi sau au cadă într-o baie și cabină de duș în cealaltă baie. Astfel, a doua baie nu mai este doar o simplă baie de serviciu. Iar o influență din Vest pe care din ce în ce mai mulți investitori o adoptă este amplasarea uneia dintre băi astfel încât să se intre în ea direct din dormitorul mare, fără să se mai iasă pe un hol.

Toate apartamentele noi au centrală termică proprie

Faptul că apartamentele noi au centrale termice proprii combinat cu izolația termică te scutesc pe termen lung de sume foarte mari.

Pe lângă faptul că poți controla foarte ușor costurile, acestea nici nu vor fi foarte mari, pentru că nu se mai pierde căldură. Pereții izolați încă de la construire și geamurile noi, de ultimă generație asigură confortul termic la costuri minime.

sa cumpar in apartament in bloc nou sau in bloc vechi

Izolație rezistentă la incendiu

La blocurile noi, pereții sunt izolați în momentul când sunt construiți , iar materialele folosite sunt de ultimă tehnologie și sunt ignifuge. Este adevărat că și blocurile vechi se reabilitează termic, însă mult mai bine funcționează o clădire care este concepută astfel încât să ofere un confort termic sporit.

În cele mai multe cazuri, izolația termică este atât de bună, încât caloriferele sunt date la minimum, deci se economisesc mulți bani pe termen lung .

Cât despre izolarea fonică, apartamentele noi beneficiază din start de cele mai bune metode de protecție.

de ce e bine sa cumperi apartament nou

Instalații sanitare noi

Țevile din blocurile vechi au probabil zeci de ani de când sunt folosite. Și chiar dacă le înlocuiești pe ale tale, poți întâmpina probleme din cauza țevilor care trec pe la vecini.

Această renovare reprezintă un disconfort pe care poți să îl elimini atunci când îți achiziționezi un apartament nou.  Înlocuirea instalațiilor presupune timp și bani pe care poți să îi investești din prima într-un mod strategic.

Apartamentele noi au instalații sanitare noi, care vor deservi foarte mulți ani de aici înainte. Acestea sunt construite cu tehnologii avansate , astfel încât să nu necesite reparații în timp.

Ce aduc cele mai bune blocuri noi din București – fără alte investiții

Când te muți într-un apartament nou, nu ai nevoie să investești în renovări, nu schimbi parchet, gresie sau faianță. Aceste cheltuieli pot ajunge până la 10.000 – 15.00 de euro, bani pe care îi poți da din prima la achitarea unui apartament nou care beneficiază de toate aceste îmbunătățiri.

avantaje si dezavantaje apartament vechi

Sentimentul de a te muta într-o locuință nouă

Chiar dacă acesta pare un detaliu mic, ce poate fi ignorat, în esență există aspecte importante care favorizează alegerea unui apartament nou.

Pentru cei ce vor să cumpere un apartament vechi, o altă bătaie de cap este să afle cine a locuit înainte în el , câte generații și așa mai departe. Iar detaliile despre apartamentele vechi se transmit în arhivă, deci dacă vrei să faci modificări radicale, îți va fi mai greu să afli care pereți sunt de rezistență.

Prima Casă: bloc nou sau vechi?

Dacă îți dorești un apartament finanțat prin programul Prima Casă, atunci apartamentele noi au întâietate . Accesul la finanțare este mai ușor, iar acest lucru adeverește calitatea apartamentelor noi, pentru că și experții le recomandă și le consideră o investiție sigură.

Și apartamentele vechi pot fi achiziționate prin prima casă, însă demersurile sunt puțin mai  dificile. Pentru apartamentele vechi, documentația este mai stufoasă și ia mai mult timp.

locuinta noua vs locuinta veche

Comunitatea din care faci parte: Ce vecini vei avea?

Pentru că în final vei conviețui cu alți oameni, vecinii sunt de asemenea importanți atunci când alegi o locuință. De departe, câștigătoare în această rundă sunt apartamentele noi. Există mai multe motive pentru care vecinii din ansamblurile noi sunt cei mai potriviți. În primul rând, cei care cumpără locuințe în ansambluri noi sunt de obicei familii tinere, care au interese comune, și nu vor fi deranjați de activitățile voastre.

În ansamblurile rezidențiale noi vei găsi o comunitate dornică să ajute, unde și copiii vor simți că aparțin acelui loc .

Siguranța locuinței și a complexului rezidențial

Apartamentele noi beneficiază de siguranță sporită . Ele sunt gândite încă de la început astfel încât să ofere protecție locuitorilor lor. Printre beneficii se numără gardul care împrejmuiește ansamblul rezidențial, paza fizică 24 de ore din 24, dar și camerele de supraveghere. În plus, majoritatea dezvoltatorilor pun la dispoziția locuitorilor acces controlat în incintă, astfel încât să existe o evidență a persoanelor străine care intră în clădiri.

apartament nou sau bloc vechi

Confortul si extra beneficiile apartamentelor noi

Lucrurile se întâmplă diferit în comunitățile nou create. Oamenii sunt mai implicați în activități și vor să participe la bunăstarea lucrurilor . Curățenia, deszăpezirea și alte activități de genul se întâmplă organizat și din plăcere.

Legat de confortul fiecărui individ, complexele rezidențiale încearcă să ofere cât mai multe opțiuni lângă și chiar în interiorul acestuia. Astfel, locuitorii au magazine, farmacii, parcuri, centre comerciale și mijloace de transport în comun la doar o aruncătură de băț.

Modul cum se comportă la cutremur

Rezistența blocurilor noi este mult mai mare decât cea a blocurilor vechi . Materialele de construcție sunt mai trainice, iar blocurile noi sunt supuse unor simulări seismice.

În plus, normele actuale sunt mult mai exigente decât cele din trecut, ceea ce duce la construcții durabile. Clădirile vechi au un coeficient seismic de aproximativ 5%, în timp ce astăzi el se situează la nivelul mediu de 12%. Acest lucru adeverește faptul că nivelul de asigurare proiectat este dublu față de cel anterior.

apartament vechi sau apartament nou

Prețul mai mare aduce și avantaje mai multe

Deși apartamentele noi sunt puțin mai scumpe, acestea plusează prin mai multe beneficii pe care le oferă cumpărătorilor. Este vorba despre suprafață, finisaje și alte detalii de construcție . În plus, majoritatea locuințelor noi sunt vândute fără a include în preț balcoanele sau terasele. Iar noile blocuri de apartamente au terase spațioase, care vara pot deveni o adevărată oază de relaxare.

Apartamentele noi câștigă pentru că oferă mai multe lucruri chiar dacă prețul acestora este puțin mai mare.

Zona unde sunt construite este mai aerisită

Blocurile noi se construiesc de obicei la periferia orașului sau pe străduțe lăturalnice, care duc direct în marile bulevarde. Acele zone sunt mai puți populate și dau senzația de spațiu aerisit . Spre deosebire de blocurile noi, care sunt construite unul lângă altul, complexele rezidențiale se construiesc după un plan bine stabilit, care să ofere senzația unei comunități.

dezavantaje apartemente noi vs apartamente vechi

Garanția apartamentelor noi

Pentru că apartamentele ARDC sunt nou construite, beneficiezi de toate garanțiile conform legislației în vigoare.

Iată care sunt normele în vigoare în momentul de față:

–          Pentru acoperiș, garanția este de 10 ani de la recepția lucrării. Garanția aceasta se aplică prin lege.

–          Pentru viciile structurii de rezistență, garanția este de 99 de ani.

Deși nu toți dezvoltatorii specifică aceste garanții în contractul de vânzare-cumpărare, prevederile legale rămân aceleași. Codul Civil și Legea10/1995 sunt doar două prevederi legale care reglementează aceste situații.

ce avantaje are un apartament nou

Avantaje apartamente vechi

Poziționarea în zona centrală

Probabil cea mai mare bilă albă pe care o pot primi apartamentele vechi este cea pentru localizare. Majoritatea apartamentelor vechi se regăsesc în zone centrale și ultracentrale și au acces facil la mijloace de transport în comun – inclusiv la metrou.

În plus, ele sunt aproape de mai multe parcuri, școli și licee, deci accesul este facil către aceste puncte de interes.

Prețul de achiziție este mai mic

Comparativ cu apartamentele noi, cele vechi au un preț de vânzare mai mic . Acesta reprezintă un avantaj pentru orice cumpărător, însă renovarea unui apartament vechi poate fi foarte costisitoare.

Avantajul unui apartament vechi este că poate avea încă mobila și electrocasnicele foștilor proprietari de care te poți folosi o perioadă de timp și pe care le poți înlocui treptat.

Se percepe TVA la cumpărarea unui apartament vechi?

Pentru apartamentele noi se percepe și TVA de 5% pentru cele cu prețul de până la 450.000 de lei și 19% pentru apartamentele care depășesc această limită. Avantajul apartamentelor vechi este că ele au un preț standard , căruia nu i se mai adaugă niciun TVA.

apartamente vechi avantaje si dezavantaje

Dezavantaje apartamente noi

Majoritatea sunt poziționate în zona periferică

De obicei, noile ansambluri rezidențiale sunt construite la periferie sau chiar în câmp . În ultimii ani totuși noile apartamente au început să fie construite și în alte zone din oraș, iar localizarea lor este una favorabilă. Ansamblurile mari sunt amplasate la marginea marilor cartiere (Drumul Taberei, Crângași, Militari etc.), iar ansamblurile rezidențiale mai mici sunt poziționate pe străduțe lăturalnice, care au legătură cu marile bulevarde.

Un mare avantaj pe care îl au construcțiile noi – mai ales cele din zona Prelungirea Ghencea și Crângași – este faptul că în 2019 se vor da spre folosință stațiile de metrou din zonă.

Mai puține facilități în zonă

Pentru că blocurile noi se construiesc în zone mai puțin populate, facilitățile sunt și ele mai puține la început . Cu timpul, acest aspect se schimbă și multe businessuri încep să vină aproape de noii locatari.

apartamente noi vs blocuri vechi

Dezavantaje apartamente vechi

Necesită renovare

Toate apartamentele vechi au nevoie de renovare . De aceea, renovarea înseamnă o nouă investiție pentru cumpărător. Pe lângă bani, o renovare necesită timp și niște meșteri pricepuți, care nu sunt atât de ușor de găsit.

Costuri mari pentru confortul termic

Apartamentele vechi sunt mai greu de încălzit iarna și mai greu de răcit vara . Toți acești factori duc la un cost ridicat pentru a atinge un confort decent și implică niște cheltuieli ineficiente pe termen lung.

În plus, mai toate apartamentele vechi depind de furnizorii de căldură, iar achiziția unei centrale proprii implică încă o cheltuială în plus.

sa cumperi apartament vechi sau apartament nou

Lipsa locurilor de parcare

Blocurile vechi sunt construite în zone unde infrastructura nu a fost gândită pentru a suporta numărul actual de mașini . Cel puțin în București, lipsa locurilor de parcare este îngrijorarea zilnică a tuturor șoferilor.

Dacă ești ultimul venit în bloc, va trebui să te lupți cu veteranii pentru un loc de parcare. Anual, trebuie să faci un drum la primărie pentru a închiria un loc de parcare.

Situația este opusă atunci când vine vorba de blocurile noi. Noile complexe rezidențiale pun la dispoziție propriile locuri de parcare atât în exterior, cât și acoperite și subterane. De regulă, acesta se cumpără de la investitor și rămâne al tău atâta timp cât deții proprietatea.

ce sa cumperi apartament nou sau apartament vechi

Micile probleme care apar tot timpul

Într-un apartament vechi vor exista tot timpul lucruri de reparat , pentru că tot timpul se strică lucruri prin casă. Iar dacă ai norocul să nu se strice nimic, tot vei dori să aduci îmbunătățiri. Fie că schimbi faianța, ușile sau mobila, riști să îți transformi noul apartament într-un șantier continuu.

Vechimea lor le scade prețul

Apartamentele vechi și-au îndeplinit deja misiunea. Iar dacă încă mai sunt locuibile, acestea nu mai au nicio garanție că vor rezista încă unei generații . Când cumperi un apartament vechi, riști să faci o investiție din care tu nu vei mai avea niciun profit în viitor.

Interacțiunea cu agenții imobiliari

În România, piața imobiliară este acaparată de agenții imobiliari care în cele mai multe cazuri își văd interesul propriu .

La apartamentele noi, interacțiunea este direct cu dezvoltatorul care are toate detaliile despre locuință.

de ce sa cumperi locuinta noua

Ce„ viitor” mai au apartamentele din blocurile vechi?

Durata de viață a apartamentelor noi este mult mai mare decât cea a unui apartament vechi . Există câteva probleme la apartamentele construite înainte de 1977, chiar și blocurile de cărămidă din anii 60 au structura slăbită. Deși au trecut testul timpului, astfel de apartamente nu au un viitor favorabil. Ele au fost deteriorate la cutremur și au depășit termenul de folosință.

Iar despre blocurile construite după 1977 există păreri că se vor devaloriza mult mai repede ca blocurile nou construite. Acest aspect nu este greu de înțeles. Un apartament în care s-a locuit deja 30-40 de ani va avea o valoare de vânzare foarte mică în timp – pentru că peste 30 de ani un astfel de apartament va avea deja 70 de ani. Pe când un apartament nou aduce în prezent cele mai noi tehnologii, iar peste 30 de ani va avea doar 30 de ani – deci o putere de vânzare sporită.

sa cumperi casa noua sau veche

Durata de viață: Câți ani rezistă un bloc?

Durata de viață a unui bloc este de 50-100 de ani. Așadar, multe dintre blocurile construite în București și-au atins deja apogeul. Pentru unii locatari, acest lucru înseamnă că apartamentul în care locuiesc „expiră”.

Acest lucru nu înseamnă că blocul nu mai poate fi locuit, ci că sunt necesare reparații periodice . Pentru blocurile vechi, a căror durată de viață este mult mai mică în momentul de față, investițiile periodice sunt nelipsite.

Tipuri de blocuri în București

Există o teorie cum că apartamentele noi sunt construite prost, iar cele vechi rămân cele mai rezistente. De fapt, apartamentele noi sunt construite după normele impuse actual, cu structuri mai rezistente și materiale cu tehnologii avansate.

Înainte, blocurile se construiau din BCA sau cărămidă. Acum, materialele s-au diversificat, iar multe păreri despre blocurile noi ale persoanelor cu o gândire tradițională bulversează pe cei ce sunt în poziția de a alege.

Blocurile continuă să se construiască din beton și cărămidă, însă tehnicile inginerești au avansat și există acum blocuri din panouri prefabricate cu rezistență mai mare decât cea a blocurilor vechi. Un alt timp de construcție nouă este blocul construit pe cadre sau plăci, care rezistă mai mult decât un bloc de cărămidă vechi.

apartament in bloc nou sau in bloc vechi

Se construiește mai bine sau mai prost decât înainte de 1989?

Adevărul pe care și specialiștii îl susțin este că se construiește mai bine acum decât se construia înainte de 1989.

Faptul că blocurile vechi sunt mult mai rezistente este doar un mit. Iar afirmația că blocurile acelea au rezistat la un cutremur masiv are doar un sâmbure de adevăr, pentru că acel cutremur a slăbit rezistența locuințelor.

Avantajul major al blocurilor noi este reprezentat de materialele de construcție actuale, cu o rezistență de trei ori mai mare decât a celor din trecut .

Poți testa dacă dezvoltatorul respectă normele în vigoare cerându-i „cartea tehnică” a blocului. Dacă nu o are, înseamnă că nu a primit toate aprobările.

avantaje si dezavantaje bloc vechi vs bloc nou

Concluzia

Dacă tragi linie la final, câștigătoare ies apartamentele noi .

Avantajele sunt nenumărate, iar dezavantaje nu prea există. Iar la punctele unde au pierdut în favoarea apartamentelor vechi, apartamentele noi recuperează investiția pe termen lung.

Vino la ARDC Residentials să te convingi de toate avantajele pe care ți le poate oferi un apartament nou!

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri