Programul Prima Casă, credit ipotecar sau rate direct de la dezvoltator?

Dacă ești în poziția de a cumpăra o casă nouă și nu știi ce să alegi exact, dar te tentează să îți achiziționezi un apartament în rate la dezvoltator ca să nu mai ai de-a face cu banca și să te împrumuți timp de 20-30 de ani, află din acest articol ce păreri au experții imobiliari, care sunt riscurile plății unei locuințe prin această metodă, ce condiții ți se pot impune și ce soluții mai bune îți recomandăm.

Noi, la ARDC Residentials, nu oferim opțiunea plății în rate la dezvoltator și nici nu încurajăm această metodă, deoarece considerăm celelalte opțiuni mult mai bune pentru cumpărător. Află în continuare riscurile de care te vei proteja!

Ce înseamnă ratele la dezvoltator?

Ratele la dezvoltator sunt o alternativă la creditul făcut la bancă. Persoanele care nu își permit achiziționarea unui apartament nou cu banii cash, au de la unii dezvoltatori imobiliari opțiunea de a le plăti lor direct o rată.

Acest tip de credit are avantaje și dezavantaje și nu toate persoanele își permit o astfel de opțiune.

avantaje si dezavantaje cumparare locuinta de la dezvoltator

Cum funcționează sistemul de rate la dezvoltator?

Conceptul de rate la dezvoltator a apărut dintr-o nevoie a vânzătorului și o nevoie a cumpărătorului.

Pentru că există cumpărători care nu își permit locuințe cu bani cash și banca nu le poate acorda un credit, aceștia apelează direct la dezvoltatori pentru a le plăti lor o rată lunară.

De cealaltă parte, dezvoltatorii oferă acest tip de rată pentru a vinde mai repede, iar realitatea este că de obicei acceptă această metodă pentru că au un număr mare de apartamente nevândute.

Care sunt condițiile pentru a obține rate la dezvoltator?

Dezvoltatorii nu impun condiții standard, fiecare cere diferite detalii de la potențialii cumpărători.

Nefiind un domeniu reglementat, ar trebui să ai grijă la ce scrie în acte înainte să semnezi.

cum obtii rate de la dezvoltator

Dezavantajele și riscurile ratelor la dezvoltator

Înainte de a decide dacă oferim sau nu rate la dezvoltator, am analizat în primul rând care sunt riscurile la care pot fi supuși clienții noștri, pentru a ne asigura că oferim cea mai bună experiență.

Află și tu ce condiții ți se impun și ce riscuri îți asumi comparat cu un credit imobiliar sau un credit Prima Casă.

Avansul este mult mai mare decât la bănci

În cazul ratelor la dezvoltator, avansul este mai mare decât în cazul unui credit la bancă, deci nu foarte multe persoane își permit o astfel de alegere.

Deși cu un credit cu rate la dezvoltator îți poți lua un apartament mult mai repede, sunt șanse foarte mari să nu ai destui bani pentru avans și să amâni semnarea actelor.

De regulă, dezvoltatorii percep avans între 20% și 50%.

cum cumperi apartament cu rata la dezvoltator

Ratele pot ajunge și la 1000EUR/lunar, deci sunt mult mai mari decât la bănci

Spre deosebire de ratele pe care le-ai plăti la o bancă, ratele pe care le plătești la dezvoltator sunt mult mai mari. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că timpul de rambursare este mult mai mic în cazul acesta, iar investitorul vrea să își recupereze investiția cât mai repede.

Timp mai scurt pentru a achita creditul

Creditele de la bănci se întind pe mulți ani, astfel încât să îți ofere oportunitatea să plătești o rată lunară cât mai mică.

Pentru că ratele la dezvoltator sunt mai mari, și termenul pentru a achita toți banii este mai mic.

De obicei, ratele se achită în decursul a 3-7 ani.

cum cumpar cu rate la dezvoltator

Îți poți pierde banii din cauza neregulilor construcției și ale actelor

Un motiv pentru care dezvoltatorii acceptă astfel de rate ar putea fi faptul că băncile nu acordă credite pentru construcțiile lor sau se lungesc foarte mult cu un răspuns după evaluarea dosarului.

Acest lucru înseamnă că există nereguli fie la modul cum sunt blocurile construite, fie în acte. Acordă atenție tuturor detaliilor dacă te avânți la un astfel de credit, pentru că dacă se întâmplă ceva cu afacerea investitorului, îți va fi foarte greu să îți recuperezi banii, sau mai periculos, s-ar putea să îi pierzi în totalitate.

Nu ai nicio asigurare în caz că dezvoltatorul dă faliment

Atunci când optezi pentru rate la dezvoltator, te bazezi într-o mică sau mare parte pe noroc sau pe încrederea în faptul că dezvoltatorul își va duce la bun sfârșit planurile.

În cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență, poți pierde avansul, iar mai târziu băncile au întâietate la recuperarea banilor.

Astfel, locatarii care au cumpărat case prin rate la dezvoltator sunt ultimii care își pot recupera banii. În teorie, acest lucru este fezabil, însă realitatea ne învață că afacerile care intră în insolvență au de obicei datorii la stat, deci recuperările se fac foarte greu.

Un alt dezavantaj este faptul că dezvoltatorii imobiliari încearcă de multe ori să amâne transferul de proprietate al imobilelor până când toate ratele sunt plătite. Dacă dezvoltatorul intră în insolvență în această perioadă, cumpărătorul va întâmpina dificultăți în discuțiile cu instituțiile de credit.

apartament cu rata la dezvoltator

Tranzacțiile nu sunt reglementate – fiecare dezvoltator are propriile reguli

Dezvoltatorii imobiliari nu funcționează ca băncile sau alte instituții de creditare, deci stabilesc după bunul plac toate detaliile: valoarea ratelor, costuri adiționale. Nefiind restricționați de normele BNR, aceștia pot impune orice tip de cost, iar locuința poate ajunge la un cost mult mai mare după achitarea creditului.

Cumpărătorii nu sunt protejați de niciun fel de risc, iar dezvoltatorii pot trece în contract orice clauză, fără a putea fi restricționați în vreun fel.

Cumpărătorii pot depista, de exemplu, că trebuie să plătească sume mari pentru penalități sau pot chiar pierde locuința dacă nu respectă regulile impuse de către dezvoltator.

Ai grijă la actele pe care le semnezi! Dacă decizi să semnezi un contract pentru rate la dezvoltator, citește cu foarte mare grijă fiecare rând.

ce sunt ratele la dezvoltator

Avantajele ratelor la dezvoltator

În cazul ratelor la dezvoltator, avantajele sunt benefice doar unui segment de oameni, cu precădere cei care pot beneficia din astfel de rate sunt persoane care nu pot justifica anumite venituri.

Află în continuare dacă acestea sunt potrivite pentru cazul tău!

Rate flexibile și posibilitatea ajustării acestora pe parcurs

La dezvoltator, ratele sunt flexibile sau pot fi flexibile, pentru că de fapt acestea nu sunt reglementate în niciun fel – de fapt, ratele sunt stabilite printr-o negociere între dezvoltator și cumpărător.

Acestea sunt stabilite diferit de la dezvoltator la dezvoltator și perioada lor de rambursare este mai mică decât a altor credite.

Astfel, dacă vrei să plătești rate la dezvoltator, vei termina cu achitarea datoriilor într-un termen mai scurt, de maximum 10 ani.

În calitate de cumpărător, poți negocia cu dezvoltatorul ratele, avansul și perioada în care îți poți achita creditul.

pe ce perioada pot obtine creditul la dezvoltator

Mai puțină birocrație și fără dovezi ale capacității de plată

Demersurile pentru a obține un credit de la bancă nu este unul atât de anevoios cum se vehiculează – dacă ai cum să justifici veniturile și faptul că ai un loc de muncă stabil, cu istoric, lucrurile vor decurge așa cum trebuie.

Dacă nu poți demonstra însă veniturile, varianta ratelor la dezvoltator este mai potrivită, pentru că dezvoltatorul nu are niciun drept să ceară explicații sau acte care să dovedească ceva anume (venituri, vechime etc.).

Astfel pot profita de acest avantaj și persoanele cu profesii liberale care au banii necesari pentru a plăti o rată, însă băncile le-ar acorda mai greu un împrumut.

Dobânda zero

În multe cazuri, băncile cer dobânzi destul de mari, care se schimbă pe parcursul achitării creditului. Dacă nu vrei să ai nesiguranța unei dobânzi flexibile, dezvoltatorii imobiliari oferă rate fără dobândă, pentru că sunt entități non-bancare și nu pot percepe oa stfel de taxă.

În schimb, majoritatea includ aceste costuri suplimentare în acte adiționale, care pot cere toată dobânda odată de exemplu.

rata la dezvoltator fara dobanda

Fără asigurare de viață sau pe imobil

Băncile percep în general comisioane. Și pe lângă comisioane, acestea cer asigurare de viață și pe imobil, fapt ce duce la creșterea sumei finale.

Creditul cu rate direct la dezvoltator nu cere niciun fel de asigurare. Astfel, suma pe care o plătești în final va fi una mai mică.

Acces imediat la finanțare

Dacă te grăbești să te muți în noua casă, ratele la dezvoltator sunt cea mai rapidă cale să îți îndeplinești visul.

Dacă ai găsit apartamentul pe care ți-l dorești și vrei un credit de la bancă, pot dura luni de zile până să obții finanțarea și poți pierde oportunitatea.

În cazul ratelor la dezvoltator, așteptarea se limitează la două zile lucrătoare, deci te poți muta foarte repede în noua locuință.

ce sunt ratele la dezvoltator

Care este avansul?

Pentru că aceste tranzacții nu sunt reglementate de stat în vreun fel anume, fiecare dezvoltator stabilește propriii săi termeni.

În privința avansului, în București există apartamente cu rate la dezvoltator, fără avans, însă majoritatea percep avans mai mare decât băncile.

Avansul se percepe fie ca o sumă fixă (ex.: 10.000 €), fie ca procent din costul total al locuinței (caz în care avansul poate ajunge până la 30%).

Cât costă o astfel de rată lunară?

Chiar și cele mai mici rate la dezvoltator sunt mai mari decât ratele de la bancă.

De obicei, o rată lunară la dezvoltator începe undeva la 300 €, dar în multe cazuri depășește 1.000 €, ajungând și până la 3.000 €.

cand e bine sa iei rate la dezvoltator

Pe ce perioadă de timp se întind ratele la dezvoltator?

Ratele la dezvoltator sunt o soluție de mijloc pentru cei care nu au toți banii să își cumpere o locuință, însă nu au nici acces la un credit bancar. Astfel, constructorul se asigură că nu rămâne cu locuințele nevândute și are și o modalitate de a menține fluxul banilor.

De aceea, dezvoltatorii nu acceptă termene foarte lungi pentru ratele la dezvoltator, pentru că astfel ei nu au niciun beneficiu.

Concluzii

Părerea noastră ca dezvoltator imobiliar este că achiziția unei case cu rate directe la dezvoltator va fi mereu mai riscantă pentru cumpărător – dezvoltatorul și cumpărătorul nu mai sunt într-un parteneriat egal într-o asemenea tranzacție. De ce? Condițiile impuse de dezvoltatori nu sunt reglementate, deci cumpărătorul nu este niciodată sigur de investiția pe care o face decât după ce termină de plătit ratele. Creditele Prima Casă, care au avans mic şi dobândă preferențială, sau chiar creditele imobiliare obișnuite, din oferta băncilor, îi protejează mult mai bine de orice riscuri.

Suntem de părere că locuințele construite conform normelor în vigoare, cu materiale de cea mai bună calitate, nu au nevoie de astfel de căi de mijloc.

Acest site utilizează cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.

Necesare
Preferinte
Statistici
Marketing
OK Detalii
  • Declaraţie cookie-uri
  • Despre cookie-uri